Wat zijn vijgenbomen?

Een vijgenboom is een struik of een kleine boom. Deze boom is onderdeel van de moerbeifamilie, die bestaat uit tweezaadlobbige houtige planten die melksap produceren. Vijgenbomen zijn niet in Nederland te vinden, daarvoor is het hier te koud. Wanneer je de struik of boom eens met je eigen ogen in de natuur wil zijn, zal je af moeten dalen naar de tropische gebieden. Interessant aan de vijgenboom is dat deze wel tien meter lang kunnen worden! Je zal dus een grote ladder nodig moeten hebben om de vijgen uit de boom te kunnen plukken. Ook de bladeren zijn enorm groot. Deze kunnen de lengte van een gangbare liniaal hebben, wat 30 centimeter is!

Proces van de vijgenboom

Het proces van een vijgenboom bestaat uit drie reeksen. Voor de eerste reeks van de vruchten is de knop al zichtbaar. Deze moet eerst alleen de winter overleven om verder te kunnen groeien. In Nederland zijn de winters vaak te koud, wat er voor zorgt dat de knoppen het koude weer niet overleven. Vandaar dat het essentieel is voor vijgen om te groeien in warmere gebieden. De tweede reeks kan in hele warme perioden in de zomer nog uitkomen, maar dat is niet vaak het geval. Vooral in Nederland komt dat eigenlijk nooit voor. De laatste en derde reeks overleeft het Hollandse klimaat in geen enkel geval.

Landen van de vijgenboom

Van origine komt de vijgenboom uit Azië en dan met name het westen van dit continent. Ook in Europa zijn er meerdere landen waar de boom in het wild te zien is. Denk daarbij vooral aan Zuid-Europese landen als Spanje, Portugal, Italië, Griekenland en Frankrijk. De boom kan ook in Nederland groeien, maar zoals hierboven al beschreven is, gebeurt dit niet altijd met succes. Daar is het klimaat van het land te koud voor.