Ontruimingsplan opzetten

Dit moet er zeker in

Hulp bij het opzetten van een ontruimingsplan? Het is enorm belangrijk om als organisatie een goed ontruimingsplan te hebben. In geval van nood weet iedereen zijn of haar taak en ontstaat er geen onterechte paniek. Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om een goed ontruimingsplan op te stellen. Bij ieder bedrijf kan er zich een situatie voordoen waarbij ontruiming noodzakelijk is: brand, stormschade, bommelding een gaslek of andere reden. Een ontruimingsplan opzetten kun je zelf doen, maar je kunt ook de hulp van G4S Safety Solutions inschakelen. Zo ben je verzekerd van een volledig en compleet ontruimingsplan.

Ontruimingsplan opzetten: de inhoud

Wat staat er precies in een goed ontruimingsplan? Het is ten eerste van belang om het gebouw goed in kaart te brengen. Zo weet iedereen welke route gevolgd moet worden om het gebouw te verlaten. Hierbij dien je rekening te houden met de ligging van een gebouw en de verdieping waarop het kantoor zich bevindt. De veiligheidssignalen worden door G4S op de juiste plek gemonteerd. Een ander belangrijk punt in een ontruimingsplan is de aanwezigheid van water, elektriciteit, gas en andere stoffen. Hier kan rekening mee worden bij het plannen van een goede route naar de uitgang.

Een ontruimingsplan bestaat uit nog een aantal onderdelen. Er wordt gekeken naar de verschillende situaties, naar het gebouw en de organisatiegegevens, maar ook naar de procedure van alarmering, de wijze van ontruiming en meer. Zo moet iedereen binnen het bedrijf weten wat te doen bij brand of een ontruimingsalarm. Daarnaast moeten er een hoofd bedrijfshulpverlener worden aangesteld en zijn er een aantal BHV’ers. Ook krijgt de receptie en/of beveiliging zijn eigen taken. Tot slot moet er een logboek worden opgenomen in het ontruimingsplan. Met behulp van G4S kun je een duidelijk ontruimingsplan opzetten die gebruikt kan worden bij calamiteiten.